Felköszöntöttük Őket aztán megvacsoráztunk, majd hozta egyik sütit a másik után. Egyszer csak hozott egy egyszerűnek tűnő süteményt. Amilyen egyszerűnek tűnik annál finomabb!
Gyorsan el is kértem a receptjét. Ezt majd Én is el szeretném készíteni, remélem hamarosan sor kerül rá.
Ebben a sütiben a mákos is nagyon finom, mert nem száraz. Egyébkén a boltit azért nem szeretem, mert meg lehet benne fulladni annyira száraz.
A sógornőm egyébkén egy nagyon ügyes asszony! Jókat tud főzni és sütni.

Nyújtott rétes:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 dkg élesztő
- csipet só
A kinyújtott tészta kenéséhez és szórásához :
- 10 dkg zsír
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
A lisztet, tojást, tejfölt, élesztőt és a csipet sót jól összedolgozzuk, vékonyra nyújtjuk, kb 40x30 cm nagyságúra, disznó zsírral megkenjük és a liszttel megszórjuk, majd feltekerjük mint a bejglit.
Egy órát pihentetjük, majd hat felé vágjuk. Egyenként kinyújtjuk vékonyra kb.35x 25 cm nagyságúra.
Megtöltjük, meggyel, túróval, mákkal, feltekerjük és olvasztott zsírral megkenjük.
Végig forró sütőben sütjük kb.25-30 percig.
Mák töltelék:
10 dkg mákot
10 dkg cukorral eldarálunk
egy reszelt almát hozzákeverünk. Ezzel az adaggal kb.2 rudat tudunk megtölteni.
Túrós töltelék:
25 dkg túrót elkeverünk 15-20 dkg porcukorral, tehetünk még bele vaníliás cukrot is ízlés szerint.
Ha száraz a túró tehetünk bele egy tojás sárgáját is. Mazsolát is tehet bele aki szereti kb.egy maréknyit. Ez is kb. 3 rúdra elegendő.
Meggyes töltelék:
Kb. 30 dkg meggy kimagozva ízlés szerint cukor. A meggyet lecsöpögtetjük a levétől jó alaposan, nehogy elázzon a tészta., esetleg szórhatunk a meggy alá kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát. Ez is is fel tudja fogni a kifolyó meggy levét. Ezt nem tudom pontosan, hogy mennyire lehet elég, de szerintem 2-3 rúdra elég mivel csak vékonyan kell megtölteni a tésztát ( csak egy csíkban).
2 megjegyzés:
Finom lehet!!! én nem kérem el a receptjét, csak köszönettel- viszem :)
Egész nyugodtan. Remélem sikerülni fog. Majd számolj be, hogy hogyan ment az elkészítés.
Megjegyzés küldése