Pár napja nézelődtem Viki oldalán, és ott találtam rá erre a receptre(Házias konyha )
Már másodjára sütöttem meg ezt a pitét. Először bevallom nem nagyon nyerte el a tetszésemet. Egy részt azért nem, mert még félig volt kihűlve amikor felvágtam és nem tudtam szépen kiszedni.Na meg azért sem, mert nagyobb sütőformába sütöttem mint ma és nagyon vékony volt a tészta. Na,de a maival teljesen meg vagyok elégedve:)!
Olyan mint amilyennek lennie kell!
Itt még egészben:
Ez pedig egy szeletke:
Isteni finom! Bátran ajánlom mindenkinek! Ahogy tehechefviki is írta. Ki ne hagyjátok!
Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg kiszt
- 18 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 0,3 dl víz
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3-5 ek cukor (ízlés szerint)
- 5 dl tej
-kb. 75 dkg meggy, én mag nélkül mértem, mert még főzés közben össze esik
- cukor ízlés szerin én 4 ek. tettem bele
- ízlés szerint fűszerek: fahéj,szegfűszeg, mézes fűszerkeverék stb.( én most elfelejtettem belerakni így is finom volt)
Tetejére:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/ margarinnal, hozzáadjuk a cukrot sót,vizet ( nincs benne tojás!), és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.Min. 30 percre betesszük a hűtőbe.
A pudingot a csomagoláson található útmutató szerint elkészítjük, és kihűtjük.
A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig.
Először rengeteg levet fog ereszteni, de ez a főzés végére elpárolog. Néha kavargassuk meg le ne kapjon. főzzük el egészen a levét, és tetszés szerint fűszerezzük. Hűtsük ki teljesen. Célszerű előtte való nap elkészíteni a pudinggal együtt.
A lehűtött tésztát két részre vágjuk. Az egyik részével kibéleljük egy kivajazott kerek piteformát úgy hogy pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, rásimítjuk a meggyet. A másik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, ha van kedvünk mintát is nyomhatunk bele. Majd a pitére simítjuk, a tészta széleket összenyomkodjuk.
Néhány helyen megszurkáljuk,hogy a felesleges gőz ki tudjon jönni belőle. Lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük( nekem ez kb. 45 percig tartott)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése