Már régóta foglalkoztatott a dolog, hogy megtudjam, ,mennyire éri meg itthon készíteni a mindennapi betevő kenyerünket.Még akkor is megérné, ha drágábbra jönne ki mint a bolti ami tele van mindenféle adalékanyaggal és egyéb olyan dologgal amit nem tudunk.
A héten gondoltam egyet, és kíváncsiságból megmértem, kiszámoltam (már amit lehetett), hogy mennyibe kerül az itthon elkészített, finom, friss, ropogós kenyér.
Amit tudtam pontosan kiszámoltam, amit meg nem azt sacc per kb. szóval hasra ütés alapján.
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt 75ft.
20-25 dkg öregtészta kb.30-35ft.
csipet aszkorbin (nem lehet lemérni annyira kevés)
2 tk. só 5ft.
1/2 tk cukor 1ft
2 ek olaj 10ft.
2 ek. burgonyapehely 6ft.
10 g élesztő 7ft. (LINCO-t használok)
2,5 dl víz (ez a mennyiség annyira kevés, hogy nem lehet forintban mérni)
Gáz: 35ft.
Villany: 1ft.(10 percig ment a gépem és csak 0.02 KW-ot fogyasztott)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Összesen: kb. 150-170ft.( a nem mérhető hozzávalókkal együtt)
Tehát nagyon megéri otthon sütni a kenyeret, mert tudjuk, hogy mi van benne, és sokkal finomabb mint a bolti kenyérnek mondott valami. Plusz még az a sok, mellette szóló érv, ami most nem jut az eszembe. (de van ilyen)
A megadott mennyiség kisülve 90- 95 dkg-os kenyérre vonatkozik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése