2011. szeptember 24., szombat

A házi kenyér előállításának költségei.

Már régóta foglalkoztatott a dolog, hogy megtudjam, ,mennyire éri meg itthon készíteni a mindennapi betevő kenyerünket.Még akkor is megérné, ha drágábbra jönne ki mint a bolti ami tele van mindenféle adalékanyaggal és  egyéb olyan dologgal amit nem tudunk.

A héten gondoltam egyet, és kíváncsiságból megmértem, kiszámoltam (már amit lehetett), hogy mennyibe kerül az itthon elkészített, finom, friss, ropogós kenyér.
Amit tudtam pontosan kiszámoltam, amit meg nem azt sacc per kb. szóval hasra ütés alapján.

Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt                     75ft.
20-25 dkg öregtészta       kb.30-35ft.  
csipet aszkorbin  (nem lehet lemérni annyira kevés)
2 tk. só                                         5ft.
1/2 tk cukor                                 1ft
2 ek olaj                                     10ft.
2 ek. burgonyapehely                   6ft.
10 g élesztő                                  7ft.  (LINCO-t használok)
2,5 dl víz   (ez a mennyiség annyira kevés, hogy nem lehet forintban mérni)                                   
Gáz:                                            35ft.
Villany:                                         1ft.(10 percig ment a gépem és csak 0.02 KW-ot fogyasztott)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Összesen:                kb.              150-170ft.( a nem mérhető hozzávalókkal együtt)

Tehát nagyon megéri otthon sütni a kenyeret, mert tudjuk, hogy mi van benne, és sokkal finomabb mint a bolti kenyérnek mondott valami. Plusz még  az a sok, mellette szóló érv, ami most nem jut az eszembe. (de van ilyen)
                
A megadott mennyiség kisülve 90- 95 dkg-os kenyérre vonatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás