Be kell, hogy valljam nem nyerte el a tetszésemet. Elsőre olyan volt mint ha tejberizst ennék csak éppen sós változatban.
Azért a receptet leírom hátha valaki kedvet kap hozzá és megfőzi, majd a végeredmény is ízleni és tetszeni fog neki.
Az enyém ilyenre sikeredett |
Hozzávalók:
- 1,1 liter alaplé (zöldség, hal, csirke)
- 1 kis darab vaj
- 2 ek. oliva olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál szárzeller apróra vágva
- 400 g rizotto rizs
- 2 pohár száraz fehér bor
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 70 g vaj
- 115 g parmezán
Egy edényben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a 2 ek. olíva olajat, hozzá adjuk a hagymát, fokhagymát és a szárzellert. Pirítsuk nagyon lassan kb. 15 percig.
Ha a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a rizst és vegyük takarékra a gázt.
A rizst enyhén megpirítjuk állandó keverés mellett. Pár perc múlva kissé áttetsző lesz a rizs.
Adjuk hozzá a fehér bort és folyamatosan keverjük.
Amint a bor elfőtt a rizsről, szedőkanalanként adagoljuk az alaplevet. Mindig csak annyit, hogy el tudjon főni róla. Állandóan kevergessük, és addig folytatjuk míg el nem fogy az alaplé vagy míg meg nem főtt a rizs.
Kóstoljuk meg a rizst, ha puha, zárjuk el alatta a gázt. Tegyük rá a darabka vajat és a parmezánt.
Fedő alatt hagyjuk még pár percig pihenni, majd tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése