2012. október 25., csütörtök

Rizotto

Már nagyon régen izgatta a fantáziámat ennek az ételnek az elkészítése. Láttam Jamie Oliver-t is számtalanszor a tv paprikán ahogy megfőzte a rizottot. Az Ő elmondása szerint 25-30 perc alatt elkészül. Na ezt meg kell, hogy cáfoljam, mert nekem majdnem egy órámba telt mire cakkom pakk készen lett.
Be kell, hogy valljam nem nyerte el a tetszésemet. Elsőre olyan volt mint ha tejberizst ennék csak éppen sós változatban.
 Azért a receptet leírom hátha valaki kedvet kap hozzá és megfőzi, majd a végeredmény is ízleni és tetszeni fog neki.

Az enyém ilyenre sikeredett
                                     
Hozzávalók:

  • 1,1 liter alaplé (zöldség, hal, csirke)
  • 1 kis darab vaj
  • 2 ek. oliva olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller apróra vágva
  • 400 g rizotto rizs
  • 2 pohár száraz fehér bor
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 70 g vaj
  • 115 g parmezán
Elkészítés:

Egy edényben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a 2 ek. olíva olajat, hozzá adjuk a hagymát, fokhagymát és a szárzellert. Pirítsuk  nagyon lassan kb. 15 percig.
Ha a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a rizst és vegyük takarékra a gázt.
A rizst enyhén megpirítjuk állandó keverés mellett. Pár perc múlva kissé áttetsző lesz a  rizs.
Adjuk hozzá a fehér bort és folyamatosan keverjük.
Amint a bor  elfőtt a rizsről, szedőkanalanként adagoljuk az alaplevet. Mindig csak annyit, hogy el tudjon főni róla. Állandóan kevergessük, és addig folytatjuk míg el nem fogy az alaplé vagy míg meg nem főtt a rizs.
Kóstoljuk meg a rizst, ha puha, zárjuk el alatta a gázt. Tegyük rá a darabka vajat és a parmezánt.
Fedő alatt hagyjuk még pár percig pihenni, majd tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás