Pár hete, már kívánság listán volt ez az édesség, de valahogy elfelejtettem elkészíteni. Na de most, vasárnapra elkészítettem. Szinte azonnal elfogyott, még Dani is kért repetát, ami nagy ritkaság számba megy.
A recept Verő Juli " Hónapok, napok, ételek " című szakácskönyvből van.
Hozzávalók:
1 liter tej
15 dkg porcukor
5 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 ek liszt
A tejet egy zománcozott lábasban a cukor felével és az egy csomag vaníliás cukorral felforraljuk.
Közben kevés porcukorral felverjük a tojás fehérjéket.
A habot beleszaggatjuk a tejbe, és ha a tej ismét felfőtt, átfordítjuk a habgaluskákat, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.
A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral., és 1-2 dl forró tejet óvatosan elkeverünk benne.Ezt a keveréket nagyon lassan a többi forró tejhez öntjük.
Sűrűsödésig keverjük, de ne forraljuk, mert akkor a tojás össze fut benne. Utána óvatosan ráöntjük a habgaluskákra. Díszíthetjük vágott mandulával , dióval vagy kakaóporral.
6 megjegyzés:
Most, hogy olvasom Nálad, jöttem rá, hogy már évek óta nem készítettem madártejet... Legközelebb, ha jönnek az unokáim, elkészítem nekik:)
Látod-látod, ezért jó néha bekukkantani más blog tájára betévedni, mert a rég elfelejtett recept egyszer csak szembe jön veled :)
Tudod mióta nyúznak ezétr a gyerekek, már hónapok óta, de most, hogy láttam nálad, el fogom készíteni:) Nagyon szeretjük, anyukám mindig több liter tejből csinálta.
Nálunk is se perc alatt elfogyott. Egyszer csak amikor bele néztem a fazékba, már csak a fenekét láttam:)
Egy kis macera van csak vele, de az íz miatt nagyon megéri fáradozni vele. Lehet, ha Én is dupla adagot főztem volna, az sem veszett volna hason kívül.
Imádjuk!! :))) Én az aranygaluskához is madártejet szoktam adni. :)
Hhhhmmm. Azzal sem lehet rossz. :D
Megjegyzés küldése