2012. április 15., vasárnap

Áfonyás kuglóf citromos öntettel

A címmel ellentétben én fagyasztott szederből készítem el, mert nem volt itthon friss áfonya.
Ezt a receptet a most ismétlődő Mindennapi süteményünk add meg nékünk című sütős műsorban láttam, ami a TV Paprikán megy hétköznap este 19:30-kor.
Kaptam az alkalmon és gyorsan fel is vettem videóra. A sütik többségét itthon is el tudjuk készíteni.

Leírni nem volt egyszerű, mert sokszor meg kellett állítani a videót, hogy le tudjam írni a receptet. Na de azért sikerült. Most sül a sütőben. Ha készen lesz írom a receptet és hozom a fényképét is. Ha nem sikerülne, akkor azt annak fogom betudni, hogy fagyasztott gyümölccsel nem jó elkészíteni csak szigorúan frissel szabad sütni.

 A gyanúm sajnos beigazolódott. valószínűleg túl sok gyümölcsöt tettem bele és azért nem jött ki a formából.
 De azért nem veszett kárba. Alig maradt pár szeletke. A Nagy fiam Kristóf azt mondta, hogy anya máskor is süssél ilyet. Én meg meg voltam ijedve, hogy a kutyáknak sem kell majd. Legközelebb lehet, hogy muffin sütőben fogom megsütni a tészta egy részét mert az én kuglóf sütőm teljesen megtelt a tésztával. Lehet, ez is hiba oka.

Addig is ezt a képet másolom ide. Az enyém sajnos nem ilyen szép lett :(










Hozzávalók:

Ezek a szárazanyagok:
2 és 1/2 csésze liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk.só,  ezeket alaposan elkeverjük.

226 g szoba hőmérsékletű vaj
1 csésze kristálycukor
1 csésze barna cukor, jól kidolgozzuk

4 tojást felütünk egy tálba és teszünk bele 1 tk. vanília aromát (ha lehet házilag készültet)

A jól kikevert vajas cukorhoz adjuk egyenként és jól eldolgozzuk.
Majd a lisztet is beleadagoljuk felváltva a tejföllel. Először a kis pohár tejföl felét tesszük bele (175g). Keverjük még pár másodpercig.

Két csésze áfonyába teszünk egy csipet lisztet és egy 1/2 citrom reszelt héját, majd átforgatjuk, hogy mindenhol érje a liszt és a citrom héja. Beletesszük a masszába és óvatosan átforgatjuk.

Kikenjük  és kilisztezzük a kuglóf formát, majd belekanalazzuk a tésztát, az asztalhoz ütögetjük, hogy kitöltse a formát mindenhol.

180 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük.
Miután megsült 20 percig még hagyjuk a formában, és csak ezután vegyük ki.

A tetejét meglocsolhatjuk , az egy citrom levéből és 20 dkg porcukorral elkevert öntettel, de mielőtt ráöntenénk várjuk meg míg teljesen kihűl a kuglóf.


A Gasztroshoptól rendeltem ezeket a mérőkanalakat.



Na és akkor megmutatom az én kuglófomat.






7 megjegyzés:

Roza írta...

Kíváncsian várom:)

trollanyu írta...

Én is, áfonya, szeder, sőt mindeféle bogyós nagy kedvencem:) További szép napot kívánok:) Remélem jól vagytok, mert ritán jelentkezel.

Unknown írta...

Már hozom is!

trollanyu írta...

Majd másodszorra már jobban fog sikerülni:) Viszont nagyon finom lehet, ízlett a gyerekeknek? A kis mérőkanalak nagyon praktikusak, szeretem őket én is.

Unknown írta...

Remélem, hogy másodjára sikerül,nem teszek bele annyi gyümölcsöt, csak amennyi a receptben meg van adva.
A gyerekeknek nagyon ízlett. Igen, tényleg praktikusak, csak még meg kell szoknom a használatát, mivel itthon inkább kg, g mértékegységeket használunk, mint csésze és teáskanál stb. . Ezeknél a recepteknél kimondottan hasznosak.

Csilla írta...

Ugye, nagyon jó kis műsor, én is szoktam nézni. :) Könnyű lesz megszokni a használatukat, meglásd. :)))

Unknown írta...

Igen, Én is nagyon szeretem ezt a műsort:) Remélem igazad lesz. Először kicsit bénáztam vele :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás