2011. július 13., szerda

Kürtős kalács

Hétfőn elcsaltam a Férjemet, Miskolcra a METRO-ba, Hogy vegyünk ezt azt.
Ott szembesítettem azzal a ténnyel, hogy veszünk egy grillkocsit, mert hogy Én szeretnék rajta sütni kürtős kalácsot.
Egy kicsit morgott, kérdezősködött (felesleges dolgokat) és Én válaszoltam Neki, hogy meg legyen elégedve és végre meg vegyük már azt a grillkocsit.
Vettünk még egy pár dolgot,  de sietni kellett, mert tíz perc múlva bezárt a bolt.

Tegnap nagyjából összeszereltük és estefelé elkezdődött a sütögetés. Arról sajnos nem készült fénykép, mert sok mindent csináltam közben és elfelejtettem.
Nem is állt szándékomban feltenni a blogra, de tegnap este még váltottam egy levelet Vikivel és az Ő "nyomására" készült el ez a bejegyzés.

Akkor most jöjjenek a képek és aztán a recept.

 Ez már a ma reggeli állapot, mert ugye nem fényképeztem.
 A kis Szakikámat kértem meg, hogy segítsen, mert nem volt itthon senki más aki erre alkalmas lett volna. Én meg hát ugye egyedül, na mindegy.
 Így sütöttük a kürtős kalácsot.

 

 Ez pedig itt a végeredmény. Mit ne mondjak nagyon finom lett!
 Majdnem vissza is hozta az árát az első sütésnél.


Recept:

3dkg élesztő
kb. 3 dl tej
2-3 ek cukor50 dkg liszt
2 egész tojás
 2 tojássárgája
csipetnyi só
8 dkg vaj vagy margarin+ a fólia vagy a fa kenéséhez.
a kalács szórásához cukor és még lehet bele tenni darált diót.

Elkészítés:

A hozzávalóból kicsit lágyabb tésztát dagasztunk a vaj vagy margarin kivételével, mert azt csak akkor tesszük bele a tésztába amikor már el vált az edény falától. Ezeket még egy kicsit eldolgozzuk, aztán jó duplájára kelesztjük. Ha van kalács sütő dorongunk akkor arra tekerjük, ha nincs akkor   a Limara
 útmutatása szerint kell eljárni.
 Bekentem a dorongot puha margarinnal és  rátekerek egy kb, 15 dkg-os darabot, amit előtte elsündörgettem, mint amikor brióst készítünk. Aztán meghempergettem kristálycukorba és mehetett a faszén felé. Megsütöttük aztán megint meghempergettük a cukorba, amit lehet kicsit túrbózni. Ki mivel szereti . Dió, cukrozott kakaó stb.

Jó sütögetést és jó étvágyat eme finom erdélyi csemegéhez.

8 megjegyzés:

Viki írta...

Jó hogy feltetted a kürtős kalácsot, de engem inkább -bevallom- a sütő érdekelt, viszont még mindig nem tudom kivenni a fotóról, hogy mivel müködtetitek. Faszénnel, vagy gázos ?
A kürtőskalácsok viszont verhetetlenek. Nagyon boldog lehetsz, hogy ilyen szépet és finomat sütöttél.

Unknown írta...

Igen azt el felejtettem oda írni,hogy faszénnel működik. Mondjuk egy kicsit lassan halad az elkészülése. Amikor legutoljára sütöttünk, már nem volt elég faszén és bent a gázsütőt grillre állítottam és ott sütöttem meg. Az igazi akkor is a faszénen sült.Nagyon finom lett, amikor a névnapunkat is tartottuk, mert csak egy maradt meg. A többit megették a vendégek. Én meg csak néztem nagyokat amikor meg szerettem volna kóstolni.

Viki írta...

A háziasszony két keze munkáját dícséri, ha neki nem marad kóstoló, igy aztán nem siránkozni, hanem boldognak kell lenni. :) :) Én még ilyet sem tudnék sütni.
----------
Csak azért kérdeztem rá ennyire a grillkocsira, mert nekünk is van szintén faszenes, de nekem nem jött be. Vagy nem volt még elég meleg meg szabadidőnk a nyáron ? az is lehet.

Unknown írta...

Igen, igazad van!

.......................

Húst még mi sem sütöttünk rajta. Lehet,hogy nekem is nagy csalódás lesz, aztán megfogadom,hogy húst ezen soha többet. Aztán maradunk a kürtöskalács sütésénél.

Húst csak tárcsán. Azon viszont nagyon finom.

Vicuska írta...

Fenséges kürtős kalácsok, ilyen segítséggel öröm dolgozni :) A hús finom tárcsán is, meg faszénen grillezve is!!! Én is készülök egy kürtőskalács sütési produkcióra, sikerült itt Pesten vennem hozzá ilyen nyársat, de csak sütőben lehet sütni, a receptjén, amit hozzá mellékeltek a zsírban sütést ajánlották. Azt nehezen tudnám elképzelni!

Unknown írta...

Az biztos! Nem győztem a fadorongra tekerni a tésztát, mert mindenki olyan nagy kedvvel forgatta. Már a vége felé a faszén ereje lentebb lankadt ,de azért sikerült nagy nehezen befejezni a sütést.

Már bocs, de szerintem nagy marhaságot írtak abban a receptben.
Szerintem, ha ez alapján készíted el nem fogsz csalódni. Holnap délelőtt felteszem azt ami az enyémen volt. Majd eldöntöd, hogy melyik tetszik jobban.

Sok sikert és jó időt a kürtöskalács sütéshez, meglátod sikerülni fog!

Vicuska írta...

Én is ideírom, legalább egy helyen fognak szerepelni, hasonlításképpen: 500 g liszt, 5 dkg cukor, 1 t.s., 2 dkg élesztő, pici só. Olajozott sütőfán sütni... forró olajba helyezzük és pirosra sütjük. Megjegyzés írása közben pont nem látom recept beírást :)
Hétvégén kísérletezek!

Unknown írta...

Drága Vicuska!
Légyszi ne ezzel a recepttel próbálkozz (amit Te írtál), mert nagyon meg fogod bánni és a kedved is elmegy a további sütéstől.
Limaránál is meg tudod nézni, hogy Ő hogy csinálta sütőben. Vagy ha van grill a sütődben és valamire rá tudod akasztani úgy is jó, csak tegyél alá valami tepsit, hogy a cukor arra csepegjen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás