2012. április 24., kedd

Ez volt a mai vacsoránk

Ma elmentünk nagy bevásárlást csinálni. Vettem kígyóuborkát, paradicsomot, stb. Haza jöttünk, aztán kérdezi Kristóf, hogy van-e feta sajt ( vagyis inkább jellegű), És hogy csinálnék-e salátát? Ugye egy anya nem mond nemet, még ilyenkor sem, így neki álltunk és elkészítettük.
A szomszédasszonynál láttam egyszer ezt a salátát, azóta szívesen készítem és persze szívesen fogyasztjuk.



Az elkészítése egyszerű.

Három paradicsomot egy kígyóuborkát kis kockákra vágtam beletettem egy tálba, meglocsoltam egy kis olíva olajjal, aztán beletettem a szintén kis kockákra vágott krémfehér sajtot. Óvatosan átforgatom, hogy mindenhol érje az olaj és a sajt. Kész is , fogyasztható. Mi most pirítóssal ettük, de nagyon finom paprikás krumplihoz.

2012. április 17., kedd

Burgonyás kenyér

Ma kettő kenyeret kellet sütnöm, mert egy házi kisegér, akit Daninak hívnak, megrágta, helyesebben kibelezte a kenyeret. Ebből reggel nem tudtak volna vinni a gyerekek szendvicset. Így gyorsan neki álltam egy másik kenyeret sütni. Már olyan régen sütöttem burgonyásat, így elérkezett az idő, hogy elkészítsem. A recept Limaránál megtalálható. Nekem egy kicsivel több lisztet kellett hozzá adni, mert túl lágy volt a tészta. Így kb 1100 g lett a kb. 900 g helyett (a kenyér súlya). Ami azt jelenti, hogy az 500 g liszt 710g lett.
Olyan jó illat lengedezte be a házat hmmm, legszívesebben bele haraptam volna Én is :D

                                                     ez az esti sütésű burgonyás kenyér

                                                épp rajta kaptam a gaz cselekedeten :)
                                                             Itt a kibelezett kenyér

2012. április 16., hétfő

Virágba borultak a gyümölcsfák



 Az udvarunkon lévő meggyfa virágai. ez a kis fa adja a téli fagyasztott és meggydzsem ellátmányunkat
                                                    A kis barackfánk egyik kis virága
                                       A Kertünkben lévő meggyfa labda formájú virágai. Ez a fa csak foglalja a helyet a kertünkben, ugyanis évről évre megmakacsolja magát. Az jó, ha van rajta 2 kg gyümölcs.

2012. április 15., vasárnap

Áfonyás kuglóf citromos öntettel

A címmel ellentétben én fagyasztott szederből készítem el, mert nem volt itthon friss áfonya.
Ezt a receptet a most ismétlődő Mindennapi süteményünk add meg nékünk című sütős műsorban láttam, ami a TV Paprikán megy hétköznap este 19:30-kor.
Kaptam az alkalmon és gyorsan fel is vettem videóra. A sütik többségét itthon is el tudjuk készíteni.

Leírni nem volt egyszerű, mert sokszor meg kellett állítani a videót, hogy le tudjam írni a receptet. Na de azért sikerült. Most sül a sütőben. Ha készen lesz írom a receptet és hozom a fényképét is. Ha nem sikerülne, akkor azt annak fogom betudni, hogy fagyasztott gyümölccsel nem jó elkészíteni csak szigorúan frissel szabad sütni.

 A gyanúm sajnos beigazolódott. valószínűleg túl sok gyümölcsöt tettem bele és azért nem jött ki a formából.
 De azért nem veszett kárba. Alig maradt pár szeletke. A Nagy fiam Kristóf azt mondta, hogy anya máskor is süssél ilyet. Én meg meg voltam ijedve, hogy a kutyáknak sem kell majd. Legközelebb lehet, hogy muffin sütőben fogom megsütni a tészta egy részét mert az én kuglóf sütőm teljesen megtelt a tésztával. Lehet, ez is hiba oka.

Addig is ezt a képet másolom ide. Az enyém sajnos nem ilyen szép lett :(










Hozzávalók:

Ezek a szárazanyagok:
2 és 1/2 csésze liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk.só,  ezeket alaposan elkeverjük.

226 g szoba hőmérsékletű vaj
1 csésze kristálycukor
1 csésze barna cukor, jól kidolgozzuk

4 tojást felütünk egy tálba és teszünk bele 1 tk. vanília aromát (ha lehet házilag készültet)

A jól kikevert vajas cukorhoz adjuk egyenként és jól eldolgozzuk.
Majd a lisztet is beleadagoljuk felváltva a tejföllel. Először a kis pohár tejföl felét tesszük bele (175g). Keverjük még pár másodpercig.

Két csésze áfonyába teszünk egy csipet lisztet és egy 1/2 citrom reszelt héját, majd átforgatjuk, hogy mindenhol érje a liszt és a citrom héja. Beletesszük a masszába és óvatosan átforgatjuk.

Kikenjük  és kilisztezzük a kuglóf formát, majd belekanalazzuk a tésztát, az asztalhoz ütögetjük, hogy kitöltse a formát mindenhol.

180 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük.
Miután megsült 20 percig még hagyjuk a formában, és csak ezután vegyük ki.

A tetejét meglocsolhatjuk , az egy citrom levéből és 20 dkg porcukorral elkevert öntettel, de mielőtt ráöntenénk várjuk meg míg teljesen kihűl a kuglóf.


A Gasztroshoptól rendeltem ezeket a mérőkanalakat.



Na és akkor megmutatom az én kuglófomat.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás