Danival , az almás pitéhez pucoltuk és kockára vágtuk az almát. Egyszer csak a nagy beszélgetés közben közölte velem a tényt. Ha az Én feleségem megszületik és felnő, akkor Ő is csinálhat, majd ilyen finom almás pitét. Olyan aranyos volt, ahogy ezt mondta, majd meg zabáltam :D
És itt az almás pite is.
A recept "Mindennapi süteményünk add meg nékünk " című műsorból való.
Hozzávalók:
2 és 1/2 csésze liszt
1 tk. cukor
1 csipet só
226 g vaj felkockázva, ezeket a robotgép késesbetéttel felkeverni pulzálva
majd fél csésze vizet adunk hozzá kis részletekben, hogy össze álljon.
Kétfelé veszem és becsomagolom folpackba, majd beteszem a hűtőbe egy órára.
Közben a 2 kg almát megpucolom, felkockázom és adok hozzá:
3/4 csésze kristálycukrot
1/4 csésze lisztet
1 teáskanál fahéjat
1/2 teáskanál sót
jól összekeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből majd kinyújtjuk kb. 20-22 cm-es formába tesszük, úgy, hogy kicsit nagyobb legyen a tészta, mert kell a mintázáshoz, amit az ujjunkkal végzünk el.
Szóval beletesszük a formába a kinyújtott tésztát, majd beletesszük az almát. Az alma tetejére teszünk 5-6 kis kocka vajat, majd kinyújtjuk a másik tésztát és az alma tetejére tesszük.
Majd a felesleget levágjuk, úgy hogy maradjon a mintázáshoz. A bal mutató és a nagy ujjunk közé nyomjuk a jobb kéz mutató ujját és szépen így haladunk körbe, majd egy kevés vízzel felvert tojással lekenjük mindenhol. A tetején 6-8 bevágást ejtünk, hogy a gőz el tudjon távozni. Aztán szórunk rá kristálycukrot és betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, majd 190 fokon sütjük tovább 55-60 percig.
Nagyon fontos, hogy 6 órán keresztül hagyjuk pihenni, csak utána szeleteljük!
Mondhatom nagyon finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése