2012. szeptember 30., vasárnap

Házi ételízesítő I (Leves zöldség télire)

Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy saját kezűleg kellene elkészíteni  a mindennapi ételeink ízesítését. Nézelődtem a neten is , de végül a szomszédasszonyomtól kértem el egy könyvet, helyesebben kettőt. Az egyik, Pelle Józsefné : Nyári ízek télire , a másik pedig Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül? című könyvből valók.




Most Pelle Józsefné ételízesítőjét írom le :

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
50 dkg petrezselyem gyökér
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
50 dkg paradicsom
50 dkg édeskáposzta
50 dkg karfiol
25 dkg hagyma
25 dkg zöld paprika
 1 csomó zeller zöld
1 csomó petrezselyem zöld

A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, majd húsdarálón vagy késes betétes robotgéppel mindent ledarálunk, felaprítunk. Ehhez a mennyiséghez az eredeti recept 1 kg sót ír, de én csak 50 dkg-ot tettem bele. A zöldségeket jó alaposan elkeverjük a sóval és azonnal beletesszük a tisztára mosott üvegekbe. Lezárjuk és a helyére tesszük (a kamrába).
Lehet só nélkül is elkészíteni,akkor betehetjük kis adagokban a fagyasztóba is.

9 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ügyes vagy Juci, ez sokkal jobb, mint az agyonsózott bolti. Egy kis adagot én is készítettem, de olyangyorsan elfogy:) Sajnos itt minden zöldség nagyon drága, seciel a petrezselyemgyökér, szinte sosem veszek emiatt. De találtam egy natúr bio ízesítőt elég jó áron, így azt használom. Láttam ogy doboz Raffaellót is elbújva, csak a gyerekek meg ne találják:)

Névtelen írta...

Hát nagyon ügyes vagy. Miután nekünk Abádszalók óta még mindig nincs autónk, igy a bevásárlás is nehézkes, sajnos ebből már lehet, hogy kimaradok? - pedig olyan egyszerűnek tűnik az elkészítése.
MÁS:
Juci ! Nem értettem mire írtad, hogy "kivetted a zárójelet" ? megírnád ? Köszi.

Unknown írta...

Nem használtam még ilyet, de majd egy pár hét múlva kiderül, hogy milyen lett :)
Biztos rossz lehet neked, hogy sok minden drágább nálatok. Nálunk viszont, többek között az áfonya kerül nagyon sokba :(
Na, de nem kaphatunk meg mindent potom áron (sajnos).

Unknown írta...

A raffaellót tudják, hogy ott van, csak azért van oda téve, hogy ne falják fel egyszerre az egészet.

Unknown írta...

A biztosítót meg kellene sürgetni, hogy csináljak már valamit. Autó nélkül az ember félkarú óriás :)
A zárójelet arra gondoltam: Ez volt egy darabig a blog neve: Juci konyhája (Juci foltjai) és a zárójeles részt töröltem ki. Itt meg lehet találni a bajra a megoldást. blogbajok.blogspot.hu/2012/06/rendszeres-olvaso.html

Csilla írta...

Nagyon jól néz ki. Én két éve szárítottat készítettem, szerettem használni. Ez is biztosan különleges ízt csempész be majd az ennivalótokba. :)

Unknown írta...

Csilla, Én is gondoltam a szárításra, de csak ezért nem akartam venni aszalót. Elég macerás lett volna.Csak azt az egyet nem tudom, hogy meddig kell várnom, hogy az ízek összeérjenek :D

Csilla írta...

Aszalóm nekem sincs. Sütőben szárítottam. :) Mivel sóval tetted el, azzal is van tartósítva szerintem már összeértek. :)

Unknown írta...

Gondolom a sütőben kicsit költséges a hosszú sütési idő miatt. Nagyon remélem, hogy már jó, csak tartogatom a téli hónapokra, bár egész télen nem hiszem, hogy ki fog tartani :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás