2013. október 31., csütörtök

Csirkés Pite

Egy időben ment a Tv Paprikán Nigella Lawson műsora. Ő készítette ezt a receptet. Akkor le is írtam, de valahová elkallódott a papíros amire leírtam. Emlékeztem rá, hogy Limara is lekészítette, de most nem őt fogom idézni, hanem a szerzőt, mert tavaly karácsonyra megkaptam a könyvet amiben benne van ez a recept is.                          

Mondhatom nagyon finom lett. Azért ezek az angolok is tudnak finomat főzni. (már amelyik akar)








Hozzávalók:

3 vékony szeletbacon , amit késsel vagy ollóval 2 cm-es csíkokra vágunk
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma vagy 1 tk. fokhagymás olaj
12,5 dkg gomba 1/2 cm-s darabokra vágva
25 dkg csirkehús (filézett comb vagy mell)
25 g liszt
só, bors ízlés szerint
 1/2 tk   kakukkfű
3 dl húsleves
1 ek. vaj
1 ek. Marsala  (én nem tettem bele, mert nem volt itthon semmilyen bor)
1-2 csomag leveles tészta (kb.38 dkg)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon a szalonna csíkokat, amíg kezdenek már ropogóssá válni, majd adjuk hozzá a szeletelt gombát, és pároljuk puhára a szalonnával.

Dobjuk a csirkedarabokat egy nejlonzacskóba, adjuk hozzá a lisztet és a kakukkfüvet és jól rázogassuk össze, hogy a húst mindenütt beborítsa a fűszeres liszt. Olvasszuk meg a vajat a szalonnás-gombás serpenyőben, és borítsuk bele a zacskóból a lisztes csirkét a maradék liszttel együtt. Forgassuk össze a szalonnás gombával, hogy a csirke is szép színt kapjon.

Öntsük fel a forró csirkehúslével és a Marsalával, keverjük össze, és hagyjuk a szószt bugyogni úgy 5 percig.

 Vegyünk 2 db 3 dl-es tűzálló tálkákat, és készítsünk mindkettőhöz egy-egy tésztakarimát-azaz vágjunk le  két kb 1 cm széles tésztacsíkot, és nyomkodjuk körben a tálkák peremére-amit előzőleg kissé megnedvesítettünk-, hogy könnyebben odatapadjon a tészta.

Vágjunk ki két, a tálka kerületénél valamivel nagyobb tészta tésztakorongot, majd osszuk szét  a csirkeragut a két edénykében.

Nedvesítsük be a tésztakorongok szélét, fektessük a tálkákra, és az ujjunkkal vagy egy villa hátával körben jól nyomkodjuk le.

Tegyük a sütőbe a pitéket úgy 20 percre, de közben azért pillantsunk rá. Akkor van kész, ha a tészta csodás kupolává duzzad.

2 személynek elegendő.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás