2012. október 25., csütörtök

Rizotto

Már nagyon régen izgatta a fantáziámat ennek az ételnek az elkészítése. Láttam Jamie Oliver-t is számtalanszor a tv paprikán ahogy megfőzte a rizottot. Az Ő elmondása szerint 25-30 perc alatt elkészül. Na ezt meg kell, hogy cáfoljam, mert nekem majdnem egy órámba telt mire cakkom pakk készen lett.
Be kell, hogy valljam nem nyerte el a tetszésemet. Elsőre olyan volt mint ha tejberizst ennék csak éppen sós változatban.
 Azért a receptet leírom hátha valaki kedvet kap hozzá és megfőzi, majd a végeredmény is ízleni és tetszeni fog neki.

Az enyém ilyenre sikeredett
                                     
Hozzávalók:

  • 1,1 liter alaplé (zöldség, hal, csirke)
  • 1 kis darab vaj
  • 2 ek. oliva olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller apróra vágva
  • 400 g rizotto rizs
  • 2 pohár száraz fehér bor
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 70 g vaj
  • 115 g parmezán
Elkészítés:

Egy edényben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a 2 ek. olíva olajat, hozzá adjuk a hagymát, fokhagymát és a szárzellert. Pirítsuk  nagyon lassan kb. 15 percig.
Ha a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a rizst és vegyük takarékra a gázt.
A rizst enyhén megpirítjuk állandó keverés mellett. Pár perc múlva kissé áttetsző lesz a  rizs.
Adjuk hozzá a fehér bort és folyamatosan keverjük.
Amint a bor  elfőtt a rizsről, szedőkanalanként adagoljuk az alaplevet. Mindig csak annyit, hogy el tudjon főni róla. Állandóan kevergessük, és addig folytatjuk míg el nem fogy az alaplé vagy míg meg nem főtt a rizs.
Kóstoljuk meg a rizst, ha puha, zárjuk el alatta a gázt. Tegyük rá a darabka vajat és a parmezánt.
Fedő alatt hagyjuk még pár percig pihenni, majd tálaljuk.

Jó étvágyat!

2012. október 15., hétfő

Házi ételízesítő II.

Mint már írtam egy korábbi bejegyzésben, hogy télire tettem el kétféle ételízesítőt.
Ez most a második receptje. Csak egy pár dolog maradt ki vagy éppen bele kellett tenni, ami a másik  receptben nincs benne.

Nekem ennyi lett ebből a zöldség mennyiségből


A recept Bokor Katalin kis könyvéből való. A címe: Befőzés cukor nélkül?
A nyers vegeta nevet kapta (szerző)

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem
1 kg paprkia
0,2 kg karfiol
0,2 kg vöröhagyma
0,4 kg zellergumó
0,2 kg paradicsom
0,2 karalábé
 2 nagyobb fej fokhagyma
1 csomó petrezselyemzöldje
0,5 kg só
( ez a mennyiség 6-7 db 7 dl-es befőttesüvegre való mennyiség)

Az üvegeket alaposan megtisztítjuk. A zöldségeket alapos mosás után a zöld részekkel ledaráljuk húsdarálón vagy késesbetétes robotgéppel. Jól összekeverjük, majd 0,5 kg sót szórunk rá majd ezzel is alaposan elkeverjük, aztán gyorsan üvegekbe rakjuk. (nehogy levet eresszen)
Az így készített nyers vegetát bármilyen sós ételhez felhasználhatjuk: levesekhez, fasírozottakhoz, pizzákhoz, lepényekhez. Vigyázzunk arra, hogy az ételeket nem kell megsózni még egyszer, hiszen a vegetánk már sós.







2012. október 4., csütörtök

Sárgabarackos túrótorta


Mézeskalács konyhájában  találtam erre a receptre. Nagyon megtetszett és az első adandó alkalomkor meg is sütöttem. Igaz, hogy kimondott alkalom nem volt, de viszont volt itthon minden hozzávaló.

Nem lett olyan tökéletes, de viszont nagyon finom lett. 


 A képek nem tökéletesek, mert telefonnal készültek




A receptet ITT megtaláljátok.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás