2012. július 23., hétfő

Lekváros bukta, házi szilvalekvárral II

A recept egy kicsit más mint amit már egyszer leírtam, Okostojásnál fedeztem fel ezt a receptet. Annyira nem különbözik a Limaráétól csak egy pár dologban, pl. Én tojást csak egy egészet teszek bele és nem csak a sárgáját, stb. A végén pedig nemtojással kenem le hanem olvasztott vajjal. Nekem személy szerint ez jobban bejön. Recept Okostojásnál megtalálható.


Ez a változat jobban tetszik, hogy olvasztott vajjal van megkenve sütés előtt, nem pedig tojással.

2012. július 20., péntek

Lángos

Beszaladtunk Egerbe, mert nem volt itthon fekete cipőm. Alig , hogy beértünk a DEICHMANNBA, Dani rögtön éhen akart halni. Mondtuk neki, hogy addig ne haljon már éhen, míg kiválasztjuk és kifizetjük a cipőinket. Kifelé jövet, megláttuk, hogy a bolt ajtajától nem messze volt egy lángossütő. Lévén már záróra csak sima lángost tudtunk venni. Dani betermelte. Rá is szólt az apjára, hogy ne egye meg előle! Na gondoltam akkor sütök itthon, hogy mindenkinek jusson. Nem szeretem a piacon vásárolt lángost, mert az elég sokszor használt olajban sütik, amitől én rettenetesen beteg tudok lenni.
Ebből Én is meg tudtam enni egyet, mert annyi bőven elég volt. Mondhatom nagyon finom lett.

A recept Limaránál megtalálható.




A tegnapi ebédünk voltak

2012. július 19., csütörtök

Barackos pite

A facebook-on Limara létre hozott egy olyan csoportot, aminek az a neve, hogy " Akik szeretnek kenyeret sütni". Erre az oldalra bár ki bebocsájtást nyer akit Limara vissza igazol. Itt fel tett egy tag akit Gazsó Évának hívnak, egy receptet, nevezetesen a Barackos pitét. Nagyon megtetszett és gondoltam én is megsütöm. Tegnap kaptam egy kevéske barackot és íme az enyém ilyen lett.




Kicsit savanykás, de ebben az időben ez pont jó. Ha megérik a szilvánk akkor azzal is ki fogom próbálni.

2012. július 17., kedd

Kakaós croassan

Danival elmentünk a városba venni egy két dolgot. Hazafelé megálltunk az egyik pékségnél, hogy vegyek neki kakaós croassant, de sajnos már el volt fogyva. Hazafelé egész úton nyavajgott (mű hisztizett ). Mondtam neki, hogy semmi baj, majd itthon sütök én .
Haza jöttünk, bedagasztottam a tésztát, na onnan kezdve nem hagyott békén, állandóan mondogatta, hogy csináljad már! Mondtam neki, hogy csinálom, csak mindennek sora van. Persze ezt egy négy éves gyerek nem érti meg :) Megint mondta, hogy csináljad már, mire én - csinálom, erre ez a kis "mocsok" beválaszolt nekem, hogy nem látom. Azt hittem, hogy padlót fogok a nevetéstől.
Végül is amikor készen volt és lehetett enni, nem sokat evett belőle.





 



Hozzávalók és elkészítés:

60 dkg sima liszt
2,5 dl tej
1 csipet só
1 egész tojás
7 dkg olvasztott vaj
12 dkg kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
kb.10 dkg vaj vagy margarin
2 ek.kakaópor
kb. 5 dkg cukor ( vagy ízlés szerint)

A hozzávalókból tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Ha megkelt kétfelé osztom(lemérem mérlegen).
Kör alakúra nyújtom, hogy jó vékony legyen (kb.4-5 mm)
megkenem a kakaó krémmel, aztán ráteszem a másik kör alakúra nyújtott tésztát is.
Nagyjából 16 egyenlő részre felszeletelem. Mindegyik szelet közepét bevágom egy picit, majd széthúzom és feltekerem. Sütőpapíros tepsiben még 30 percig pihentetem, megkenem felvert tojással és előmelegített sütőben arany barna színűre sütöm.

Az alap tésztát szoktam használni a bukta sütéséhez. Az pedig Okostojás-tól származik, pici módosítással.

A recept hasonlít a Limaráéhoz, de mégsem ugyan az. Kis változtatásokkal.



Kipróbáltam a csillagvarázslót. Amit a Csoki-foltos lányoktól vettem.Tetszik a végeredmény:D
Ugyan a színek nem passzolnak egymáshoz, de próbának jó volt.
Ezt a mintát már régen kinéztem magamnak egy könyvből, amiben csak képek voltak, leírás szinte semmi. El akartam készíteni a sablonját, de az istennek sem jött össze. Még jó, hogy akkor nem tudtam megvarrni, mert igen mérges lettem volna, de ezzel a sablonnal pofon egyszerű a dolog. A lehetőségek tárháza pedig végtelen.

2012. július 14., szombat

A városunkban járt....


Csoki-folt Ági és Marcsi.A héten tábor volt a foltvarróknak, sajnos nem tudtam elmenni. Pedig egyszer jó lenne megnézni, hogy hogy alkotják a szebbnél szebb dolgokat. Marcsi és Ági a mai napon voltak nálunk.  Megmutatta az új sablont, hogy is lehet  vele megalkotni a "gyémánt hegyeket". Vettem három sablont. az egyik a csillag varázsló, a másik, vágd és varrd és egy 60 fokos vonalzót. Utólag sajnálom, hogy nem vettem egy 45 fokos vonalzót is :( Nem baj biztosan lesz még alkalom, hogy be tudjam szerezni, ha másképp nem rendelek egyet :)
Meg lehetett nézni, hogy mit varrtak a táborozók, de valahogy el is felejtettem, annyira örültem a sablonoknak. Volt még anyag vásár. Ott csak háromféle anyagot tudtam venni. Valahogy egyikben sem láttam meg azt, hogy mit is lehetne belőlük varrni. Nem úgy mint némelyik hölgy. Válogattak és levágatták a nekik megtetszett anyagokat.

Szóval Én csak ezt a háromfélét választottam ki a temérdek mennyiségű, és szebbnél szebb anyagok közül.



 Olyan mint ha egy ládában csupa zöld paradicsom, a másikban pedig csupa piros paradicsom várna a sorára :) Nekem tetszik :D


Itt pedig a három sablonom.Ezekkel már tudok majd mit kezdeni. Talán majd az óvónénik is az ezekkel készült ajándékot fognak majd kapni? Ki tudja? Majd meglátjuk



2012. július 12., csütörtök

Csírkemell Dubarry módra

Már megint  Petra blogján kalandoztam. Csőben sült karfiolt sütött. Régen szerettem volna kipróbálni a Dubarry szeletet, és ehhez Petra adta a jó ötletet. Így készült el nálam a Csirkemell Dubarry módra.











A karfiolt félig megfőztem, közben a csirkemellet besóztam, kisütöttem kevés olíva olajon.
Egy tepsit kivajaztam, beletettem a kisütött csirkemelleket, rászórtam az apró darabokra vágott karfiolt. Besamelt készítettem és ezzel öntöttem nyakon, majd reszelt sajttal még megszórtam és megsütöttem.

Jó étvágyat!

2012. július 11., szerda

Kelt szílvás rétes


Petra blogján nézelődtem amikor is megláttam ezt a receptet. Nagyon megtetszett, és persze meg is sütöttem (egymás után kétszer is!)
Az enyém nem lett olyan formás, de kit is érdekel, ha egyszer nagyon finom :)

A recept ITT megtalálható

2012. július 10., kedd

Pizza

Ez nálunk a tuti befutó pizza recept, az íze is nagyon jó. A gyerekeim oda vannak érte. Ebből jöhetne bármennyi és bármilyen, és bármikor.
A recept Stahl Judittól van. Van egy pár recept amit tőle láttam. (nem sok)








Hozzávalók és elkészítés:

50 dkg lisztbe beleteszünk 2 tk sót, 1 tk. oregánót, kevés őrölt fekete borsot.
3dl langyos vízbe, beleteszünk 3 ek olíva olajat és 15 g friss élesztőt. Majd a lisztet is beletesszük és összedolgozzuk, robotgéppel, dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel,. Kinek mi áll rendelkezésére.
Ha jól összedolgoztuk a tésztát akkor beletesszük egy kiolajozott tálba, átforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj, majd duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, ököllel kiütögetjük a levegőt. Kétfelé osztjuk, paradicsom szósszal megkenjük és ízlés szerint teszünk rá sonkát, szalámit, párolt zöldséget, ki mit szeret. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Készre sütjük.

Jó étvágyat!


Sajnos az eredeti receptet nem találtam meg. Már Stahl Judit is előre elkészített pizzatésztával dolgozik :(


2012. július 5., csütörtök

A kis feketerigó családunk

A minap arra lettünk figyelmesek, hogy egy feketerigó rászáll a fenyőfánkra és bebújik az ágak közé.
A kíváncsiság hajtott. Úgy gondoltam , biztos, hogy nem véletlenül szállt oda az a rigó. Figyeltünk, vártunk türelmesen, és mit ne mondjak meg lett a gyümölcse. Végre megpillanthattuk a kis csipaszokat. Tavaly szegény rigó pár nem a legjobb helyre építették a fészküket, mert pont a kutya kenel fölé lógó fűzfa ágra építkeztek. Mikor épp tanultak repülni, mindig kipotyogtak, aztán meg a kutya segített nekik, hogy ne kelljen  a repüléssel tovább bajlódniuk. A képen nem nagyon lehet látni, de a rigó családba négy csöppség tartozik. Most  nem valami szépen néznek ki, de ha megnőnek akkor egyszerű tollazatuk lesz, és  hasznos egyedei lesznek a madár társadalomnak.

( a képeket létrán állva készítettem :)  )





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nyomtatás